Allergia

Nagyon sok fogászati anyag vagy orális kozmetikum okozhat allergiás reakciót. Bármely (!) orvosi beavatkozás előtt tisztázni kell előfordult-e már a paciensnél allergiás reakció. Ez lehet kontaktallergia vagy korai típusú immunreakció következménye.

1. Gyógyszerallergia

Ha ismert gyógyszerérzékenysége van a paciensnek, akkor ezt mindig elõre kell jeleznie a fogorvosnak! Leggyakrabban antibiotikumok okoznak elváltozást nyelven, ajkon, szájnyálkahártyán. Egyes érzéstelenítőszerek, így pl. a Lidocain is okozhatnak allergiát, de ezek rendkívül ritkán fordulnak elő. Az igazolt allergia nem tévesztendő össze az érzéstelenítőkben segédanyagként alkalmazott adrenalin okozta szívdobogással, verejtékezéssel! Ha mégis gyanú merül fel, akkor allergológiai vizsgálatot kell végeztetni. Alternatív érzéstelenítőként Ultracain-t adunk.

2. Fémekkel és vegyi anyagokkal szembeni allergia

Kontakt dermatitist (ekcémát) okozhatnak fogkrém, szájvíz, fogpor, rágógumi, ajakrúzs, eugenol, propolisz, fémek, akrilát. De a fogászatban alkalmazott vegyszerek is kiválthatják (alkohol, kloroform, jód). A fémek közül leggyakrabban a nikkel, kobalt, króm tehető felelőssé, mely számos fogászati ötvözet alkotóeleme. Valódi amalgámallergia nagyon ritkán fordul elő. Ennek ellenére összetevői toxikológiai szempontból figyelmet érdemelnek; az ezüst, ón, cink, réz mellett legfőképpen a higany. Utóbbi egészségkárosító hatása nem kétséges, de! a fogászati amalgám alkalmazhatóságát egyetlen felelős szakmai fórum sem kérdőjelezte meg, mert nem bizonyítható, hogy a tömésekből az egészséget is veszélyeztető mennyiségű higany kerül a szervezetbe. Másrészt a tömésekből felszabaduló (mikro mennyiségű) higany nagyobbik része a tápcsatornába kerül, ahonnan csak jelentéktelen mennyiség szívódik fel. Sokkal inkább veszélyes a tüdűből felszívódó mennyiség, vagyis nagyobb kárt okozunk ha indokolatlanul cserélünk amalgám tömést, aminek a kifúrása közben nem alkalmazunk megfelelő védelmet az amalgámpor belégzése ellen. Igazolt esetekben alternatívaként a nemesfémötvözetekből, vagy fémmentes anyagokból (Belle Glass, cirkónium) készült fogműveket javasoljuk.

KLINIKÁK DENT Fogorvosi Szolgáltató Kft.
Rendelőnk: 1083 Budapest, Szigony u. 41.
Adószám: 23584851-1-42
Telefon: +36 30 210-5777

Ő is minket választott

Voksan Virag